Subscribe News Feed Subscribe Comments

PMS Official Friendster

PMS Official Friendster
Add Kami di Friendster

Tips dan Info KHAS

.....SALAM SEMUA.....

Untuk pertama-tamanya..kita merafa'kan kesyukuran atas nikmat iman n islam

Insyallah kita akan meng_up greadkn ilmu dan iman dgn ibadat2 yg telah dicernakan olh agama..

setiap insAn ingn menjg anugrh tbh bdn ini dgn sebaiknya n as a student, banyak perkara yg perlu dititkberatkan sprti bku rujukn, mkn minum..and many more dan faktor kekangan wang. di sini, terdapat sedikit petua untuk mempermudhkan kehidupn seharian,kami as bkk (biro kebjikn n kemsyraktn) akan mnyediakn 3 petua iaitu......PETUA KECANTIKAN PETUA KESIHATAN DAN PETUA DAPUR (termasuk masakan n dapur)..


...PETUA KECANTIKAN ...


Tubh yg cukup mendpt vitamin tidak akan mendapat maslah kulit, dan unutk mendapatkan kesegaran kulit, sayur-sayuran dan buah-buahan amat diperlukan..walaupun agak mahal...buah bkn saja enak di makan ttpi air buah jg diperlukan untk menjg ksgaran kulit, as an exmple.. buah epal jg perlu untk menjg ksgaran kulit and as cleanser.. caranya buah epal dipotong dan di kisar halus, next, tapis dan ambli airnyer, sapu sari air epal pd muka shgga kering and then basuh dgn air bersih..suam lg bagus(sllu amalkn bsuh muka dgn air suam sambil selwat..insyllh..kulit akn klhtn sgr). do it your self..it make's ur skin fresh and clean..

....PETUA KESIHATAN.....


Daun sirih ubat luka n hidung berdarah..

jika anda mengalami pendarahan seperti di hidung n tgn, ambillh sehelai daun sirih, lipatkan kecil2 setelah itu letkn d kawasan yg terluka and pada hidung, sumbtkn dgn berhti2, bykkn berhat dgn berbaring dgn kpl dtinggikn, selain meletkn tuala bash di dahi..and sirih ni elok jg untuk sesiapa yg bengkak atau berlubg gigi ambil sekapur sirih n kunyah pada bhgn gigi yg sakit shngga lumt, insyllh..sakit tu akan berkurangan..

....PETUA DAPUR......

Petua Elak Sinki Dapur Tersumbat

Image Hosted by ImageShack.us

Sebenarnya garam kasar boleh berfungsi sebagai bahan pelarut bagi sisa-sisa yang tersumbat dalam saluran sinki. Masukkan garam kasar ke dalam lubang sinki dan kemudian curah dengan air panas. Pasti sisa-sisa tadi akan larut.....ANd di sini ader penambhn atas permintaan ramai petua untuk mengempiskan perut ..


Bagi sesiapa yang mengalami masalah perut buncit, anda boleh mencuba beberapa petua di bawah ini. Mudah saja caranya. Kos nya pun sangat murah.


Petua 1 (Limau Purut + Kapur sirih)
1. Ambil sedikit kapur makan dan sebiji limau purut yang telah di perah jusnya.
2. Kapur dan limau tadi dicampur dan digaul hingga sebati.
3. Amalkan sapu di sekeliling perut sebelum masuk tidur…biarkan ia kering sehingga pagi.


Petua 2 (Limau Nipis + Teh O)
1. Sediakan teh ‘O’ tanpa gula dan perahkan air limau nipis. (Ingat : NO SUGAR!)
2. Amalkan minum air tersebut setiap hari.
* Petua ini hanya sesuai untuk orang yang tidak mengidap sebarang penyakit perut seperti gastrik.


Petua 3 (Limau Nipis + Kapur sirih)
1. Ambil air limau nipis dan campur dengan kapur sirih.
2. Lumurkan atau sapukan pada perut
3. Amalkan setiap malam.


semoga berjaya..and berjumpa lg di sesi petua akan datang..insyallh....salam perjuangan, sebarkan ilmu walaupun sepotong ayat..

0 comments:

 
P. M .S .U. P. S. I | TNB