Subscribe News Feed Subscribe Comments

PMS Official Friendster

PMS Official Friendster
Add Kami di Friendster

Ozon 1

Bersempena dengan bulan Ramadhan pada kali ini,kami di PMSUPSI ingin mengajak semua warga kampus khususnya buat warga FST sama-sama menjayakan kempen kesedaran untuk menjaga alam sekitar memandangkan isu pemanasan global dan pencemaran keterlaluan menyebabkan bumi kita semakin panas.Apa yang digambarkan pada hari ini,bumi kita seolah-olah "berada" di dalam kereta yang dibiarkan dibawah panas terik dan kereta tersebut nampak seperti biasa,tetapi apabila kita buka pintu kereta berkenaan,tahap haba yang terbebas dari dalam kereta terbabit hampir tak tertanggung bahangnya.Jadi mari sama-sama kita baca artikel dibawah berkaitan Ozon,satu lapisan yang sangat penting bagi mengawal haba yang dilepaskan pancaran cahaya matahari


Program pemantauan ozon oleh Jabatan Meteorologi Malaysia termasuk pemantauan profil ozon menegak dan kolum ozon total di atmosphere.


Profil Ozon Menegak

Profil ozon menegak diukur dengan melepaskan sonar ozon (ozonesonde) yang dipasang kepada belon ke atmosfera atas. Isyarat dihantar dari sonar ozon diterima oleh stesen di bumi. Isyarat bunyi bulanan diperolehi menunjukkan puncak tajam pekatan ozon dalam stratosfera sekitar 25 kilometer.

Profil Ozon - JanFeb09

Profil ozon - MacApr09

Profil Ozon-MeiJun09

Kolum Ozon Total

Pemerhatian kolum ozon total dilakukan dengan menggunakan Brewer Ozone Spectrophotometer yang mana mengukur kekuatan relatif sepasang cahaya terpilih berjarak gelombang sinar lembayung yang muncul dari matahari dan langit zenit. Nilai ozon total diukur pada Januari sehingga Mei 2009 berubah-ubah antara 233 ke 269 unit Dobson.

Kolum Ozon Total

.

Lapisan Ozon

Ozon adalah salah satu daripada gas-gas yang membentuk atmosfera. Molekul dwiatom oksigen (O2) yang kita bernafas membentuk hampir-hampir 20% atmosfera. Pembentukan ozon (O3), molekul triatom oksigen kurang banyak dalam atmosfera yang mana kandungannya hanya 1/3,000,000 daripada gas atmosfera.

Kepentingan Ozon

Ozon tertumpu di bawah stratosfera di antara 15 dan 30 km di atas permukaan bumi yang dikenali sebagai lapisan ozon™. Ozon terhasil dengan pelbagai tindakbalas kimia, tetapi mekanisme utama penghasilan dan perpindahan dalam atmosfera adalah penyerapan tenaga sinaran ultra-lembayung (UV) daripada matahari.

Ozon (O3) dihasilkan apabila O2 menyerap sinaran UV pada jarak gelombang 242 nanometer dan disingkirkan dengan foto-pengasingan dari sinaran bagi jarak gelombang yang besar daripada 290 nm. O3 juga merupakan penyerap utama sinaran UV antara 200 dan 330 nm. Penggabungan proses-proses ini adalah efektif dalam mengekalkan kemalaran bilangan ozon dalam lapisan dan penyerapan 90% sinaran UV.

UV dikaitkan dengan pembentukan kanser kulit dan kerosakan genetik. Peningkatan paras UV juga mempunyai kesan kurang baik terhadap sistem imunisasi haiwan, organisma akuatik dalam rantai makanan, tumbuhan dan tanaman.

Penyerapan sinaran UV berbahaya oleh ozon stratosfera amat penting untuk semua hidupan di bumi.

Keseimbangan Ozon

Jumlah ozon dalam atmosfera berubah mengikut lokasi geografi dan musim. Ozon disukat dalam unit Dobson (Du) yang mana, sebagai contoh, 300 Du setara dengan 3 mm tebal lapisan ozon yang tulen jika dimampat ke tekanan paras laut

Sebahagian besar ozon stratosfera dihasilkan di kawasan tropika dan diangkut ke latitud yang tinggi dengan skala-besar putaran atmosfera semasa musim sejuk hingga musim bunga. Umumnya kawasan tropika memiliki ozon yang rendah.

0 comments:

 
P. M .S .U. P. S. I | TNB